jueves, 12 de septiembre de 2024

Penya Blanc-i-Blava de l'Alt Empordà

0 comentarios
 

L'agost de 1981 comencen les gestions per la creació d'una nova penya a Figueres, la Penya Blanc-i-Blava de l'Alt Empordà. Seria la tercera representació periquita que radica a la capital de l'Alt Empordà, després de les dues delegacions de la Peña Blanquiazul nascudes al 1955 i al 1975.

Poc abans de la seva creació, però, va existir un altre intent molt avançat de naixement penyístic a la comarca. A finals de 1980, un grup d'espanyolistes s'esforça en fundar la Penya Periquitos de l'Escala i Contorns i, malgrat que sembla que ja només resta la inauguració oficial de la nova ambaixada (tenen ja prevista la seu social al carrer de l'Escala Pintor Joan Massanet. 2 i Avinguda Ave Maria. 7), tot indica que no arriba mai a celebrar-se.

La Penya Blanc-i-Blava de l'Alt Empordà es funda, doncs, amb absència de cap altra ambaixada espanyolista a la comarca, cosa que sí existia a la comarca veïna del Baix Empordà.

Dissabte 6 de març de 1982 se celebra la inauguració oficial de la penya en un acte que té lloc al Càmping Pous, on té la seu social l'entitat. A la celebració, que culmina amb un sopar de germanor amb l'assistència de periquitos de tota la comarca, hi assisteix el president del RCD Espanyol Manuel Méler, així com Juan Segura Palomares en el càrrec de Relacions Públiques del club.

El 23 juny de 1984, la penya celebra el seu tercer aniversari amb un sopar al Castell de Peralada. Hi assisteixen molts representants d'altres penyes, a més del president del RCD Espanyol Antoni Baró.


Tot i que els primers anys de la penya van consistir en organitzar-se per anar a veure els partits al camp de la carretera de Sarrià, al cap de diverses temporades la penya començar a fomentar la pràctica del futbol a la localitat entre els més petits. L'any 1990 la penya tenia 7 equips de futbol en categories de benjamins, infantils i juvenils, entre els quals formaven part més de 120 joves. Quatre anys més tard n'arriba a tenir fins a 8.

El 10 de març de 1991 va ser una jornada negra per la penya. El seu president fundador, Antoni Madern i Sala, moria, juntament amb la seva dona, en un tràgic accident de trànsit. El relleu al capdavant de la penya l'agafa Josep Pallissera, acompanyat del vicepresident Manuel Botillo, del secretari Josep Gatius, i dels vocals Jesús Martínez, Francesc Robles i Joan Gratacós.

Al llarg dels anys van ser molts els actes i les activitats que la Penya Blanc-i-Blava de l'Alt Empordà va organitzar en memòria del seu president, com el Torneig 12 hores de Futbol Base, que va comptar amb, com a mínim, quatre edicions, o un partit entre l'Agrupació de Veterans del RCD Espanyol i la UE Figueres, disputat el 29 de maig de 1998.

El 30 de gener de l'any 2000, les dues penyes periques de Figueres, la Penya Espanyolista Amics d'en Toni, nascuda l'any 1996, i la Penya Blanc-i-Blava de l'Alt Empordà, es van unir per afegir-se als actes commemoratius del Centenari de l'Espanyol, que consistien en la plantada d'un arbre, fet que també es va donar en noranta-nou localitats més a tota Catalunya, i en el descobriment d'una placa que recorda l'efemèrides. Una trentena de persones van participar de l'acte, al qual també hi fou present l'alcalde de Figueres Joan Armangué i la regidora Isabel Pineda.

No obstant això, a la Penya Blanc-i-Blava de l'Alt Empordà no li quedava massa temps d'activitat. De fet, poc després van començar els acostaments amb les altres dues penyes de la comarca, la PE Amics d'en Toni i la PBB Llançà-Cap de Creus, amb qui finalment decidien unir forces.

Així doncs, tant la Penya Blanc-i-Blava de l'Alt Empordà, com la Penya Espanyolista Amics d'en Toni i la Penya Blanc-i-Blava de Llançà-Cap de Creus deixaven d'existir i l'1 d'agost de 2003 es fundava una nova ambaixada, una única penya a la comarca: la Penya Espanyolista Alt Empordà-Cap de Creus.

 

Dades de la penya

Data de fundació: No consta

Data d'inauguració: 6 de març de 1982

Localització: Figueres (Alt Empordà)


Presidents: Antoni Madern i Sala (1981-1991), Josep Pallissera (1991-?)

Seus socials: Camping Pous (carrer de la Vila, 16)

Esdeveniments i efemèrides: Acte inaugural, futbol base, Torneig 12 hores, celebració d'aniversaris

____________

Bibliografia

Diari de Girona. 12 de març de 1991; 9 de febrer i 11 de febrer de 2000.

El Punt. 22 de gener, 5 de març i 11 de març de 1982.

Fons documental de la Federació Catalana de Penyes del RCD Espanyol de Barcelona.

Fons documental de la Penya Blanc-i-Blava Central.

Hora Nova. 19-25 de juny de 1984; 10-16 d'abril de 1990; 14-20 de junt de 1994: 8-14 de febrer i 15-21 de febrer de 2000.

Mundo Deportivo. 28 de maig de 1999.

____________

Agraïments

Santi Prat Gual

____________

Última actualització: 12/09/2024