jueves, 5 de septiembre de 2024

Figueres (Delegació PBB Central) (1955)

0 comentarios
 

La primera representació penyística que té lloc a terres gironines, i més concretament a les comarques de l'Empordà, va radicar a la ciutat de Figueres. A la Delegació de la Penya Blanc-i-Blava Central a Figueres, presidida per Eleuterio Serra Genís, se li va adjudicar el número 25, i va ser inaugurada dijous 5 de maig de 1955, dins el programa de les festes de la Santa Creu. En el camp de futbol municipal, es va celebrar un partit entre el CD Figuerense (filial de la UE Figueres) i l'equip campió de Catalunya d'Aficionats del RCD Espanyol. En acabar, es va celebrar l'acte inaugural de l'ambaixada, es va beneïr la bandera de la Delegació i es va obsequiar a tots els assistents amb un vi d'honor. A la tarda, en el mateix camp d'esports, es disputaria un partit entre els primers equips de la UE Figueres i el RCD Espanyol. 

La penya estava decidida a donar guerra, i el mateix president Serra avançava en una entrevista anterior a la inauguració que tenemos constituida la sección de tiro, en la cual forman socios de la peña reconocidos como escopetas de prestigio y que en las tiradas de Ferias, ya defenderán nuestros colores.

A finals de 1955, la penya va crear els seus propis Trofeos Peña Blanquiazul, per tal de guardonar al millor esportista i a la millor entitat esportiva de la comarca. Així doncs, quedó proclamado mejor deportista de la comarca en 1955, Luis Ribas, de la Sociedad de Pescadores Deportivos, i la mejor entidad deportiva el Club Deportivo Perelada, tal com informa el número del 15 de febrer de 1956 de la publicació local Ampurdán. En cuanto al trofeo se trata de una figura alegórica de bronce dorado, de gran vistosidad y relieve, y la placa será de plata, otorgándose todos los años a partir del actual, ens informava Los Sitios del 10 de novembre de 1955.

La penya va participar intensament de la vida social de Figueres. Va participar de la comissió de preparació de l'homenatge a l'atleta local Alberto Gurt, i també va lliurar un trofeu en el III Criterium Internacional de la ciutat organitzat pel Club Ciclista Ampurdanés. A més, la penya, en su interés de dar a la entidad una actividad que prestigie su nombre deportivo, está preparando el funcionamiento de sus secciones deportivas, entre las que tiene en proyecto de crear una sección de atletismo y un equipo infantil de hockey sobre patines, ens deia Los Sitios del 25 de març de 1956. Això ens demostra que l'activitat de la Delegació de la Penya Blanc-i-Blava Central a Figueres volia ser frenètica.

Però, tal com al llarg de la història ha passat en més d'una i de dues ocasions, tot i la bona voluntat, la il·lusió i la predisposició, de vegades succeeixen coses que fan que tot quedis en orris.

Cierta vez, la malograda Peña blanquiazul eligió el mejor deportista. Pero el veredicto levantó tantas controversias que desencadenó prácticamente un escándalo. Así fue como de una manera un tanto absurda, abortó una meritoria iniciativa que luego nadie más, seguramente la experiencia no anima, intentó resurgir. Sería pues una lástima que cuando se tiene la posibilidad de continuar una organización semejante, desperdiciáramos la oportunidad.

Aquest paràgraf anterior, que trobem al número de dijous 14 de juliol de 1966 de Los Sitios, ens deixa clar que hi va haver molt mala maror després de la primera edició dels Trofeos Peña Blanquiazul. Molt segurament, aquesta mala experiència va fer que la penya perdés l'activitat.

El cert és que ja no trobem cap més referència ni activitat documentada de la Delegació de la Penya Blanc-i-Blava Central a Figueres. I així arribem a l'1 de gener de 1957 en què, segons un document de la Peña Blanquiazul, la Delegació de Figueres, juntament amb les delegacions de Blanes, Granollers, Mataró, Navàs i Premià de Mar, causen baixa. En aquest punt, doncs, un any i mig després del seu naixement, podem donar per acabada la vida de la primera ambaixada perica a l'Alt Empordà. 

 

Dades de la penya

Data de fundació: No consta

Data d'inauguració: 5 de maig de 1955

Localització: Figueres (Alt Empordà)


Presidents: Eleuterio Serra Genís (1955-1957)

Seus socials: No consta

Esdeveniments i efemèrides: acte inaugural, Trofeos Peña Blanquiazul

____________

Bibliografia

Ampurdán. 15 de febrer de 1956.

Diario de Barcelona. 22 de novembre de 1955.

Fons documental de la Federació Catalana de Penyes del RCD Espanyol de Barcelona.

Fons documental de la Penya Blanc-i-Blava Central.

La Vanguardia Española. 4 de maig de 1955.

Los Sitios. 5 de maig, 20 d'agost, 20 d'octubre i 10 de novembre de 1955; 25 de març de 1956; 14 de juliol de 1966.

Programa de Festes de la Santa Creu de 1955.

____________

Agraïments

Santi Prat Gual

____________

Última actualització: 05/09/2024