jueves, 12 de septiembre de 2024

Penya Espanyolista Amics d'en Toni

0 comentarios
 

L'1 d'agost de 1996 queda signada l'acta fundacional de la Penya Espanyolista Amics d'En Toni. Aquesta ambaixada perica, que duu el nom d'en Toni Jiménez Sistachs, estava localitzada a Figueres i la presidia Martí Duran i Grabuleda, que va estar acompanyat pels vicepresidents Daniel Duran i Giralt i Pere Minobis i Martí, pel secretari Enric Santiáñez i López, per la vicesecretària Laura Duran i Giralt, pel tresorer Jordi Cortina i Gisbert, i pels vocals Esteve Giralt, Carles Mach, Francesc Grau, Xavi Santiáñez, Xavi Duran i Jordi Madern.

Per més lluny que sigui de Barcelona, l'Alt Empordà és un niu d'espanyolisme i de fructificació de penyes, així ho demostra la quantitat d'ambaixades que ha tingut al llarg dels anys. La Penya Espanyolista Amics d'En Toni en va ser una més a la comarca, tenia la seu social al popular Restaurant Can Costa, focus d'espanyolisme com pocs, i va ser coetània amb la Penya Blanc-i-Blava de l'Alt Empordà, nascuda el 1981, i també de la Penya Blanc-i-Blava de Llançà-Cap de Creus, fundada l'abril de 1996. 

El garriguenc Toni Jiménez Sistachs, qui va ser porter del RCD Espanyol de 1993 a 1999 i posteriorment la temporada 2003-2004, es va donar a conèixer futbolísticament a les files de la UE Figueres entre 1990 i 1992. A la capital de l'Alt Empordà va deixar una empremta ben forta, que van aprofitar diverses de les seves amistats periquites per fundar la penya quan va lluir la samarreta blanc-i-blava. El nom de l'ambaixada no podia ser més adient: Amics d'en Toni.


Tot i que ja s'havia donat a conèixer el 3 de setembre, aprofitant que l'Espanyol jugaria un partit amistós contra la UE Figueres a l'estadi de Vilatenim, la penya va celebrar un acte d'inauguració oficial el 8 d'octubre de 1996. L'acte va tenir lloc a l'hotel Travé, de Figueres, i va comptar amb la presència no només del porter perico, sinó també dels seus companys Arteaga i Miguel, així com els directius del RCD Espanyol Pepe Mauri, Anna Maria Fusté i Alfonso Conde.

La Penya Espanyolista Amics d'En Toni passava ja del centenar de socis, i organitzava autocar per a assistir als partits de l'Espanyol a Sarrià.

Toni, qui fou dos cops Zamora de la Lliga amb l'Espanyol, l'any 1994 a Segona Divisió i el 1998 a Primera, i havia debutat ja amb la Selecció Espanyola Absoluta, va deixar les files espanyolistes en acabar la campanya 98/99. I ho va fer amb llàgrimes als ulls, entonant un "us estimo", que va dirigir a les més de quatre desenes de pericos presents a l'acte d'homenatge que li va retre la penya a l'Hotel Figueres Park.


Tot i l'absència del porter a les files espanyolistes, la Penya Espanyolista Amics d'en Toni va seguir treballant en pro de l'Espanyol. El 30 de gener de l'any 2000, les dues penyes periques de Figueres, els Amics d'en Toni i la Penya Blanc-i-Blava de l'Alt Empordà, es van unir per afegir-se als actes commemoratius del Centenari de l'Espanyol, que consistien en la plantada d'un arbre, fet que també es va donar en noranta-nou localitats més a tota Catalunya, i en el descobriment d'una placa que recorda l'efemèrides. Una trentena de persones van participar de l'acte, al qual també hi fou present l'alcalde de Figueres Joan Armangué i la regidora Isabel Pineda.

No obstant això, a la Penya Espanyolista Amics d'en Toni no li quedava massa temps d'activitat. De fet, poc després van començar els acostaments amb les altres dues penyes de la comarca, la PBB Alt Empordà i la PBB Llançà-Cap de Creus, amb qui finalment decidien unir forces.

Així doncs, tant la Penya Blanc-i-Blava de l'Alt Empordà, com la Penya Espanyolista Amics d'en Toni i la Penya Blanc-i-Blava de Llançà-Cap de Creus deixaven d'existir i l'1 d'agost de 2003 es fundava una nova ambaixada, una única penya a la comarca: la Penya Espanyolista Alt Empordà-Cap de Creus.


Dades de la penya

Data de fundació: 1 d'agost de 1996

Data d'inauguració: 8 d'octubre de 1996

Localització: Figueres (Alt Empordà)


Presidents: Martí Duran i Grabuleda (1996-?)

Seus socials: Restaurant Can Costa

Esdeveniments i efemèrides: acte inaugural

____________

Bibliografia

El Mundo Deportivo. 12 de juny de 1996.

Farella, revista de Llançà. Núm. 3, agost de 1996.

Fons documental de la Federació Catalana de Penyes del RCD Espanyol de Barcelona.

Fons documental de la Penya Blanc-i-Blava Central.

____________

Agraïments

Santi Prat Gual

____________

Última actualització: 12/09/2024