jueves, 19 de septiembre de 2024

Penya Espanyolista de l'Alt Empordà-Cap de Creus

0 comentarios
 

La Penya Espanyolista de l'Alt Empordà-Cap de Creus neix a Figueres el 27 d'agost de 2003, i ho fa amb Joan Pujol Serra com a president, acompanyat pel vicepresident Josep Benejam Mallol, la secretària Glòria Angulo Font, el tresorer Àngel Grau Nadal, i el vocal Josep Terrats Gimbernat, i amb el popular Restaurant Can Costa com a seu social de l'ambaixada. 

La capital de la comarca de l'Alt Empordà veu fundar-se una nova ambaixada després que la Penya Blanc-i-Blava de l'Alt Empordà, la Penya Espanyolista Amics d'en Toni i la Penya Blanc-i-Blava de Llançà-Cap de Creus es dissolessin per a unir forces en una sola penya. La Penya Espanyolista de l'Alt Empordà-Cap de Creus és, doncs, continuadora de la tasca de les tres penyes citades anteriorment. És lògic que diversos dels integrants de la nova junta directiva vinguessin de formar part de les juntes de les altres ambaixades, i veiem també com l'escut que agafa la nova penya és molt semblant al que lluïa la PE Amics d'en Toni.

El 20 d'abril de 2004 se celebra la inauguració oficial de la penya amb un sopar al Restaurant Traver, amb l'assistència del president Daniel Sánchez Llibre, i els jugadors Toni Jiménez i Héctor Simón.

El 21 de juliol de 2006, aprofitant l'stage de l'Espanyol a Peralada, la penya va retre un homenatge a Pochettino i Coro. Va ser just abans de l'inici del partit amistós entre el Peralada i l'Espanyol, quan la penya, de mans del seu president, va guardonar Pochettino com a jugador extranger amb més partits disputats de blanc-i-blau, i a Ferran Corominas com a jugador clau en el final de la temporada anterior, en què va marcar el gol decisiu davant la Real Sociedad que va fer aconseguir la permanència a Primera Divisió.

Diumenge 3 de juny de 2007 va ser el dia gran de la història de la penya, amfitriona de la gran efemèrides del món penyístic. La Penya Espanyolista de l'Alt Empordà-Cap de Creus va ser l'organitzadora del 17è Aplec de Penyes del RCD Espanyol. Si bé dissabte 2 ja es van celebrar diversos partits de futbol entre la FCPE, la Coordinadora de Penyes del Baix Llobregat, el Base de Roses i l'AE Roses com a actes previs, diumenge va ser el dia en què Roses va acollir un miler de pericos que van assistir a la Festa Major de les penyes. El tradicional esmorzar popular, la cercavila, el viatge en catamarà, el tren turístic o el torneig de futbol 3x3 van ser algunes de les activitats desenvolupades al llarg del matí. A tot això se li ha de sumar el pregó, a càrrec de l'actor Carles Flavià, que va reivindicar la catalanitat de l'Espanyol. La diada va concloure amb el dinar de germanor, que es va dur a terme al pavelló municipal. Va ser una jornada històrica tant per la penya, protagonista del dia, com per les terres gironines, que acollien el seu tercer Aplec de Penyes, després de Banyoles i Cassà de la Selva.

Divendres 20 de juliol de 2012, la penya va celebrar un sopar d'homenatge al delegat José María Calzón, en un acte que va comptar amb l'assistència de Ramon Condal i del president de la FCPE Alberto Ariza. Només sis dies més tard, l'Espanyol va disputar el primer amistós de pretemporada davant el Peralada. Abans de començar el partit, la penya la Penya Espanyolista de l'Alt Empordà-Cap de Creus va lliurar una placa commemorativa a Toni Jiménez pel 20è aniversari de l'Or Olímpic que va guanyar defensant la samarreta de la Selecció Espanyola a Barcelona'92.

La temporada 2018/2019 és l'última que la Penya Espanyolista de l'Alt Empordà-Cap de Creus apareix a la llista de penyes oficial del RCD Espanyol que consta a la pàgina web de la FCPE. Amb la pèrdua de la penya, l'Empordà va veure morir una nova ambaixada, que va sumar-se a les tantes que havien fet espanyolisme al territori. L'activisme perico empordanès va quedar reduït a la Penya Blanc-i-Blava del Baix Empordà i a la Penya Sempre Pericos l'Empordà. Aquesta última, temps després, va assumir la representació del territori de l'Alt Empordà, tot incloent Figueres al seu escut i organitzant trobades al popular Restaurant Can Costa.


Dades de la penya

Data de fundació: 27 d'agost de 2003

Data registre Generalitat de Catalunya: 15 de desembre de 2003

Data d'inauguració: 20 d'abril de 2004

Localització: Figueres (Alt Empordà)


Presidents: Joan Pujol Serra (2003-2019)

Seus socials: Restaurant Can Costa (Figueres)

Esdeveniments i efemèrides: acte inaugural, actes d'homenatge, 17è Aplec de Penyes del RCD Espanyol

____________

Bibliografia

El Mundo Deportivo. 4 d'abril de 2004; 20 i 22 de juliol de 2006; 3 i 4 de juny de 2007; 22 i 27 de juliol de 2012.

Fons documental de la Federació Catalana de Penyes del RCD Espanyol de Barcelona.

____________

Agraïments

Santi Prat Gual

____________

Última actualització: 19/09/2024