jueves, 5 de septiembre de 2024

La Jonquera (Delegació PBB Central)

0 comentarios
 


L'any 1975 va ser, amb tot plegat, un any replet d'esdeveniments en clau blanc-i-blava. La celebració del 75è aniversari del RCD Espanyol va portar eufòria a la pericada, i això també es va transformar en la fundació de penyes.

Les comarques de l'Empordà havien tingut ja les seves reprensentacions penyístiques. Delegacions de la Peña Blanquiazul havien nascut a Figueres, l'any 1955, i a Palamós, l'any 1966, però ja havien perdut l'activitat. No obstant això, n'hi havia encara una, la Penya Blanc-i-Blava del Baix Empordà, que funcionava des de 1973. 

Així va ser com el 8 d'octubre de 1975 se signa l'acta fundacional d'una nova entitat periquita: la Delegació de la Penya Blanc-i-Blava Central a La Jonquera, autoritzada per la Peña Blanquiazul el dia 30 del mateix mes. La seva seu social es trobava a la Cafeteria Bar Sayal, situada al carrer José Antonio número 117 d'El Portús, localitat i pedania pertanyent al municipi de La Jonquera. La penya la presidia Juan Duran Camps, acompanyat per Pedro Brugat Darner com a vicepresident, José Cardona Martínez com a secretari, Manuel González Pérez com a vicesecretari, i Juan Sanz Font i Fermín Quintana Mauria com a vocals.

La publicació local Ampurdán de l'1 de desembre de 1976 ens informa que la penya va organitzar una exposició amb una trentena d'obres, olis i aquareles de Fermín Quintana, membre de la junta de l'entitat, a la Casa de la Cultura de "La Caixa", a La Jonquera

Aquesta és, precisament, l'única i, òbviament, l'última activitat de la penya que tenim referenciada, que en documents es refereix a si mateixa no com a Delegació de la Penya Blanc-i-Blava Central sinó com a Penya Periquitus de l'Alt Empordà La Jonquera, tal com podem veure a la pancarta de la fotografia. 

Al cartell commemoratiu del 25è aniversari de la Peña Blanquiazul, publicat a finals de 1976, hi consta com a una de les 31 delegacions oficials que té la penya mare.

 

Dades de la penya

Data de fundació: 8 d'octubre de 1975

Data d'autorització: 30 d'octubre de 1975

Localització: La Jonquera (Alt Empordà)


Presidents: Juan Duran Camps (1975-?)

Seus socials: Cafeteria Bar Sayal (carrer José Antonio, 117, d'El Portús,)

Esdeveniments i efemèrides: exposició d'art

____________

Bibliografia

Ampurdán. 1 de desembre de 1976.

Fons documental de la Federació Catalana de Penyes del RCD Espanyol de Barcelona.

Fons documental de la Penya Blanc-i-Blava Central.

RCD Español. Revista gráfica mensual. Núm 20 (Juliol de 1976).

____________

Agraïments

Santi Prat Gual

____________

Última actualització: 05/09/2024