jueves, 25 de julio de 2024

Terrassa (Delegació PBB Central)

0 comentarios
 

La segona representació penyística que trobem a la ciutat de Terrassa es remunta a principis de la dècada de 1970. I diem que és la segona, ja que més de quatre dècades abans, a finals de 1928, s'hi havia constituït la primera ambaixada que, tot i que era una entitat més política que esportiva, responia al nom de Peña Ibérica de Terrassa. 

Tot i que als Llibres d'Actes de la Peña Blanquiazul trobem exposat, ja el 16 de desembre de 1965, que las gestiones en Tarrasa, cerca de la creación de una Delegación en aquella populosa población, aquest intent sembla que no va fructificar, i van haver de passar encara sis anys fins que el 20 de febrer de 1971 se signés l'autorització per al naixement de la Delegació de la Penya Blanc-i-Blava Central a Terrassa.

La burocràcia, de vegades, conté errades, i aquí en trobem una que ens fa patir manca d'informació, i és que l'acta fundacional de la penya no està datada. Això sí, gràcies a aquest document sabem que la junta directiva de l'ambaixada estava formada per Juan Subirana Martínez com a president, José Parra Martínez com a vicepresident, Joaquín Tusell Alás com a secretari, Miguel Caparrós García com a vicesecretari, Antonio Cucurull Amigó com a tresorer, i com a vocals Francisco Mampel Martí, Alberto Doménech Vila i Santiago Morros Corcoy. El seu domicili social era al número 29 de la llavors anomenada Avenida del Caudillo, l'actual Rambla d'Ègara.


Divendres 18 de juny de 1971 se celebra l'acte d'inauguració de la Delegació de forma senzilla i entre un ambient de germanor, com ens relata l'edició de l'endemà de la publicació local Tarrasa Información. La mateixa notícia ens cita els integrants de la junta directiva de la penya; hi destaca un canvi, no apareix Santiago Morros i en el seu lloc s'hi presenta Luis Mitjavila. A la inauguració hi van assistir el president del RCD Espanyol, sr. Manuel Méler, a més del president de la Peña Blanquiazul Central, sr. Ricardo Palau, i diversos jugadors i exjugadors pericos, com Pepín i Solsona. Després de l'acte d'inauguració a la seu social, els assistents es van aplegar per acabar la vetllada amb un sopar.

La penya comença amb molta empenta, i compta amb al voltant de 110 socis. Ja a meitats de 1972, la seva seu social canvia al Bar Condal, situat a la carretera de Martorell núm. 52.

El 21 de setembre de 1972, la penya celebra un sopar-homenatge a José María, com a millor jugador de la temporada 1971/1972. L'acte se celebra al Restaurant Imperial, de Terrassa, i durant l'àpat també es lliura un trofeu a Capo, jugador del CF Terrassa, també designat com a millor jugador de la campanya. Això exemplifica que la penya no només estava compromesa amb el sentiment blanc-i-blau, sinó també amb el futbol de la seva ciutat. A l'acte hi va assistir el president Méler, l'entrenador José Emilio Santamaría, així com el president i l'entrenador del Terrassa, els srs. Fontanals i Faura.

Juan María Amiano va ser escollit jugador més regular de la temporada 72/73. Va ser guardonat en un acte al qual van assistir, a més del president del RCD Espanyol, directius com Grau, Murio i Riera, i jugadors com Carbonell, Martínez Aquino i Marfil.


Daniel Solsona va recollir el mateix premi la temporada 73/74, en una celebració anual que semblava que havia arribat per quedar-s'hi. En aquest darrer acte, celebrat el 21 de novembre de 1974, també va ser guardonat el president Méler, reelegit al capdavant del RCD Espanyol, i va comptar amb l'assistència de Ricardo Pastor i José Guardiola.

Més enllà de 1974, Juan Subirana deixa la presidència de la penya i comença un nou mandat amb Miguel Caparrós García com a president, tot i que no en podem concretar la data.

Desconeixem quan va deixar de tenir activitat la penya, però constatem que Terrassa apareix encara com a Delegació oficial en el cartell commemoratiu del 25è aniversari de la Peña Blanquiazul, publicat a finals de 1976.

Un cop dissolta la Delegació de la Penya Blanc-i-Blava Central a Terrasa, la ciutat d'Ègara deixa de tenir representació penyística fins al 1993, amb el naixement de l'actual Penya Blanc-i-Blava de Terrassa.


Dades de la penya

Data de fundació: No consta

Data d'autorització: 20 de febrer de 1971

Localització: Terrassa (Barcelona)


Presidents: Juan Subirana Martínez (1971-1974?), Miguel Caparrós García

Seus socials: (Avenida del Caudillo, actual Rambla d'Ègara, 29), Bar Condal (Crta. de Martorell, 52)

Esdeveniments i efemèrides: acte inaugural, guardons anuals

____________

Bibliografia

Dicen. 22 de juny de 1971.

El Mundo Deportivo. 21 de setembre de 1972, 8 de novembre de 1973, 14 de novembre de 1974.

Fons documental de la Federació Catalana de Penyes del RCD Espanyol de Barcelona.

Fons documental de la Penya Blanc-i-Blava Central.

RCD Español. Revista gráfica mensual. Núm 2 (Novembre de 1974) i 13 (desembre de 1975).

Tarrasa Información. 19 de juny de 1971, 19 de novembre de 1974.

Terrassa, 1964-1977. p.186.

____________

Agraïments

Javier Robles

Santi Prat Gual

____________

Última actualització: 26/08/2024