jueves, 4 de julio de 2024

Palamós (Delegació PBB Central)

0 comentarios
 

La primera referència que tenim documentada de la Delegació de la Penya Blanc-i-Blava Central a Palamós és la seva acta fundacional, així com la súplica que calia fer constar a la llavors encara Peña Blanquiazul amb la voluntat de voler constituir una delegació. En aquesta documentació, datada del 21 de setembre de 1966, se li atorgava a la nova Delegació de Palamós el número 39.

A l'acta de la sessió celebrada pel Consell Directiu de la Central del 15 d'octubre de 1966 consta que, juntament amb Viviendas del Congreso, s'ha autoritzat la constitució d'una nova delegació a Palamós. A Palamós se li va adjudicar la Delegació nº 39; a Viviendas del Congreso, la Delegació nº 41. Desconeixem, per falta de documentació que així ho indiqui, quina Delegació va ostentar el número 40 (si és que se li va arribar mai a adjudicar a alguna ambaixada).

La Delegació de la Penya Blanc-i-Blava Central a Palamós la va encapçalar Alfonso Moral Arpa com a preident, acompanyat pel vicepresident Francisco Ramos García, pel secretari José Serra Bagué, pel vicesecretari Francisco Cervera Roura, i pels vocals José Gubert Matas i José Gabarró Navarro. La seva seu social era la Cafeteria Bar Savoy, situada al número 8 del carrer del General Mola, a Palamós, i va comptar amb un centenar de socis.

Com a curiositat, la publicació Àncora destaca sobre el vocal José Gabarró, propietari de la seu de la penya, que todos saben que además de ser un fanático españolista y seguidor del equipo en muchos desplazamientos, es quien, como propietario de la sala de fiestas Savoy de Palamós, ha ofrecido y en vitalicio a todos los jugadores y miembros de la Gestora, sus comidas y bebidas gratis en su establecimiento y con carácter indefinido. Gran españolista el amigo Gabarró.

De l'ambaixada de Palamós, que és la primera representació penyística blanc-i-blava que tindria aquesta important localitat del Baix Empordà, se'n poden destacar principalment dos grans esdeveniments. 

En primer lloc, la notícia que publica el diari Los Sitios de Gerona en la seva edició del 31 d'agost de 1969. L'Espanyol havia baixat per segon cop a Segona Divisió, i destaca que la Peña Blanquiazul de Palamós ha abierto una suscripción entre los aficionados palamosenses de ayuda y colaboración al R.C.D. Español y hasta el momento llevan recaudadas más de 25.000 pesetas, esperando conseguir 60.000 pesetas, que es la cifra a la que moralmente se obligó [el president José Gabarró] en su reciente conversación con el secretario del Español, señor Lafuente, el cual le indicó que si se recaudan los 16 millones que se necesitan no se traspasará a ningún jugador. La penya volia fer tot el possible perquè cap jugador marxés de l'equip en una temporada que havia de ser de transició per tornar a la Divisió d'Honor.

I així va ser. La temporada 69/70 va acabar amb l'ascens de l'Espanyol, una victòria que va poder celebrar la penya. Ho va celebrar a Sant Feliu de Guíxols, fent una caravana de turismos y con su bandera del equipo glorioso como es el R. C. D. Español de Barcelona y después de haber disparado gran cantidad de cohetes, dieron una vuelta por las Ramblas y calles más céntricas de la ciudad, y con un pitido de claxons que hicieron asomar a más de algún «culé»

En segon lloc, destaquem l'organització d'un vol xarter per desplaçar-se a Madrid i poder assistir al partit Real Madrid-Espanyol del 3 de desembre de 1972. En una època en què, quan es podia viatjar, es feia en autocar o, a tot estirar, en tren, l'ambaixada va voler volar alt, mai millor dit, i organitzar un vol xarter, cosa pionera.

Fullejant publicacions, no queda clar en quin moment el president Alfonso Moral va deixar pas a José Gabarró perquè encapçalés la penya (o si realment mai va haver-hi aquest traspàs de càrrec). Segurament, premsa de l'època, entre 1969 i 1970, donada la notorietat del sr. Gabarró com a propietari del Bar Savoy, el tracten com a president quan oficialment no ho era.

La Delegació de la Penya Blanc-i-Blava Central a Palamós té vida fins 1973, moment en què neix la nova Delegació del Bajo Ampurdán, o el que és el mateix, la Penya Blanc-i-Blava del Baix Empordà. 


Dades de la penya

Data de fundació: 21 de setembre de 1966

Localització: Palamós (Girona)


Presidents: Alfonso Moral Arpa (1966-?), José Gabarró Navarro (?-1969-1973)

Seus socials: Cafeteria Bar Savoy (C/ General Mora, 8)

Esdeveniments i efemèrides: subscripció ajuda econònimca al RCDE, vol xarter a Madrid

____________

Bibliografia

Àncora: setmanari de la Costa Brava. 18 de juny de 1970 i 23 de novembre de 1972.

La Vanguardia Española. 1 d'octubre de 1966.

Los Sitios de Gerona. 31 d'agost de 1969 i 18 de novembre de 1972.

Fons documental de la Federació Catalana de Penyes del RCD Espanyol de Barcelona.

Fons documental de la Penya Blanc-i-Blava Central.

____________

Agraïments

Santi Prat Gual

____________

Última actualització: 04/07/2024