jueves, 3 de octubre de 2024

Penya Espanyolista de Montmeló

0 comentarios
 

Corria el mes de novembre de 1981 quan, a la localitat vallesana de Montmeló, un grup de pericos van constituir la Penya Espanyolista de Montmeló, la primera representació penyística de la localitat.

La penya es va fundar amb Manuel Aroca Quiris com a president, Melitón Bascuñana Fernández com a vicepresident, Antonio Agudo Montañó com a secretari, Francisco Planas com a vicesecretari, Joan Manils Fanés com a tresorer, Miquel Sala García com a comptador, i Modesto Santiago López, José Sánchez Sánchez, Jaume Castells Solà, Miquel Ponseti Rovira i Antonio Martínez Quintana com a vocals.

Els periquitos de Montmeló es reunien a l'antic Centre de Juventut Municipal, al carrer de Vic número 5, on es troba actualment la residència Can Dotràs. Allí tenia la seva primera seu social l'ambaixada, on jugaven al futbolí, celebraven reunions i feien tot tipus de trobades. La penya montmelonina va posar-se d'acord amb la Penya Blanc-i-Blava de La Roca perquè el seu autocar passés per Montornès del Vallès i Montmeló, recollís els penyistes, i es dirigissin cap a l'antic estadi de la carretera de Sarrià. Així van ser sempre els trajectes de la penya cap a Barcelona.

La penya va celebrar el seu primer aniversari el 29 de gener de 1983, i ho va fer amb un programa d'actes d'allò més complet: a las 18h, llegada y salutación del Autocar del R.C.D. Español, y recorrido por las principales calles de la población, quedando estacionado en la Plaza del Ayuntamiento, donde se firmarán autógrafos y se repartirá propaganda. A las 20h, coloquio en el «Casals dels Avis» de Montmeló, con la presencia del Concejal de Deportes, un Directivo, el relaciones públicas del R.C.D. Español, dos jugadores y los miembros que conducen el programa «Contraste de Pareceres». A las 22h, cena de hermandad con la asistencia del Concejal de Deportes, Directivos técnicos y jugadores del R.C.D. Español y los componentes de Radio España, que llevan el programa «Contraste de Pareceres».

Durant els anys 80, la Penya Espanyolista de Montmeló va ser una entitat molt activa al poble. Eren temps de vaques grasses, i la penya va ser fins i tot patrocinadora del Club Sporting de Montmeló, l'entitat de futbol sala del poble. Melitón Bascuñana, llavors vicepresident de la penya i gerent d'Aigua del Montseny, a més de diverses bodegues de vins, va estar sempre molt compromès tant amb el sentiment perico com amb l'arrelament de l'esport a Montmeló. Per aquest motiu, era ell un dels impulsors de la Volta al Vallès, certamen ciclista en què també col·laborava la Penya Espanyolista de Montmeló. Bascuñana va donar suport durant més de tres dècades a infinitat d'iniciatives esportives al poble i no va dubtar mai en patrocinar esdeveniments socials pericos i publicacions blanc-i-blaves. Va ser, fins i tot, membre de la precandidatura d'Òscar Pitarch a la presidència del RCD Espanyol.

Si ve a la dècada de 1980 la penya va ser molt activa, i va formar part també de la Coordinadora de Penyes de l'Espanyol, als anys 90 van arribar les hores baixes de l'ambaixada. No va formar part de la fundació de la FCPE, ja no organitzava pràcticament mai autocar a Sarrià i la seva activitat era gairebé nul·la. De fet, tot i que sí que apareix a la llista de penyes de la revista Operació Futur, editada pel RCD Espanyol la temporada 93-94, no consta a les llistes oficials de la FCPE fins l'any 1998. De tot aquest temps, només queden presents les participacions de Loteria Nacional de Nadal i calendaris de butxaca, dels quals se'n té constància fins l'any 2003.

Tres anys abans, al mes de gener de l'any 2000, Montmeló va ser també seu de la Plantada d'Arbres del Centenari del RCD Espanyol. Així, doncs, gràcies a la col·laboració de la Penya Espanyolista de Montmeló a l'entrada del camp de futbol municipal s'hi va plantar un arbre amb la seva respectiva placa commemorativa.

L'última seu social de la penya va ser la Casa d'Entitats, al Centre Cultural La Torreta de Montmeló, situat al número 2 del carrer Folch i Torras. Allí no podien veure els partits, però sí que tenien un lloc on deixar els estris, documentació i pertinences de la penya. Va ser on va acabar morint la penya, després que el 28 de febrer de 2007 la Federació Catalana de Penyes del RCD Espanyol enviés una carta instant l'entitat a pagar les quotes de la FCPE que tenia pendent dels darrers set exercicis. Tal com deia la carta, en cas de no satisfer el pagament de les quotes en el termini de dos mesos, l'ambaixada deixaria de ser oficialment una penya de l'Espanyol. I així va ser com la Penya Espanyolista de Montmeló va quedar, de forma oficial i en termes blanc-i-blaus, dissolta.

El poble de Montmeló no passaria gaire temps, però, sense representació penyística, ja que al mes d'octubre d'aquell mateix any 2007 naixeria la Penya Espanyolista Pericos de Montmeló.


Dades de la penya

Data de fundació: novembre de 1981

Data registre Generalitat de Catalunya: 25 de febrer de 1982

Data d'inauguració: No consta

Localització: Montmeló (Barcelona)


Presidents: Manuel Aroca Quilis (1981-2007)

Seus socials: Centre de Juventut Municipal (C/ Vic, 5), Casa d'Entitats del Centre Cultural La Torreta (C/ Folch i Torras, 2)

Esdeveniments i efemèrides: 1r aniversari, col·laboracions diverses

____________

Bibliografia

Comarca Deportiva. 1 de juliol de 1984, 1 de juny i 1 de desembre de 1985.

El Mundo Deportivo. 8 d'abril de 1986.

Fons documental de la Federació Catalana de Penyes del RCD Espanyol de Barcelona.

Operació Futur. Memoria descriptiva. RCD Espanyol. 1993.

Pérez Massó, Daniel (2013), Una vida de espanyolismo en Montmeló. Barcelona. Editorial 23 perico.

RCD Español. Núm. 2. Gener-Febrer de 1982.

____________

Agraïments

Santi Prat Gual

____________

Última actualització: 03/10/2024