jueves, 10 de octubre de 2024

Calella (Delegació PBB Central)

0 comentarios
 

Als anys 50 i 60, les Delegacions de la Peña Blanquiazul van anar sorgint com bolets. Hi havia moltes peticions per a constituir-ne, se'n fundaven moltes, però també és cert que la feina i les obligacions feien que n'hi haguessin amb una vida no gaire llarga; són molt poquetes les que encara perduren. La que ens ocupa avui és la Delegació de la Penya Blanc-i-Blava Central a Calella, la primera representació penyística que va haver-hi a la localitat, a la qual se li va adjudicar el número 32.

Així ens ho diu ja l'acta de la reunió de junta de la Peña Blanquiazul de l'11 de juliol de 1959: es leída una propuesta firmada por seis srs. socios del RCD Español residentes en Calella solicitando la creación de una Delegación de esta peña en la mencionada población. Se acuerda dar la conformidad a esta petición, a la que se le da la numeración nº32 de las creadas.

El president de la penya va ser Luis Correu Llorens. Ell mateix, en una entrevista a la publicació local Estela, ens fa saber qui l'acompanya a la junta directiva: vicepresidente, Gabriel Martí; tesorero, Pedro Ferrer; secretario José María Surroca; contador, Esteban Masriera, y varios vocales... 


El 23 d'agost de 1959 es va celebrar la inauguració oficial de la penya amb el següent programa d'actes: en primer lloc, els actes religiosos amb la benedicció de la bandera i el local social. En acabar, un col·loqui esportiu en el qual va participar Luis Armillas, president de la Peña Blanquiazul; Francisco Ortiz, preparador de bàsquet del RCD Espanyol, i el jugador internacional de bàsquet Vicente Lloret; i, com a colofó, un piscolabis i un vi d'honor a la salut del RCD Espanyol.

La penya va canviar de president fins a tres cops en menys d'un any. El president fundador Luis Correu renuncia al càrrec a finals del mes d'abril de 1960 i el substitueix José Santana Corrales. Aquest, ajudant de Marina d'ofici, és traslladat i es veu obligat també a renunciar a la presidència al novembre del mateix any 1960. El seu relleu l'agafa Francisco Nicolau, que sería temps més tard substituït per Esteban Masriera.

L'acta de la reunió de la Peña Blanquiazul del 22 de febrer de 1967 ens fa pensar que les coses no acaben d'anar del tot bé a la Delegació: unas visitas realizadas por una parte por el que hasta la actualidad era el presidente de la Delegación nº32, radicada en Calella de la Costa, y de otra por una representación del Consejo Directivo exponiendo sus puntos de vista en relación a la marcha de aquella Delegación y proyectos realizados. Después de oír una y otra parte, se acuerda aceptar la dimisión presentada por el presidente Esteban Masriera e ir a la reestructuración del Consejo Directivo de la misma.

L'edició de La Vanguardia Española del 6 de maig de 1967 ens informa que l'Espanyol es va desplaçar a Calella per a disputar un partit contra el CF Calella i celebrar així les festes de primavera de la localitat. Ricardo Zamora ha lanzado el saque de honor. El trofeo disputado ha sido adjudicado al RCD Español (va guanyar 0-2) que lo ha cedido a la Peña Blanquiazul de Calella.

Poc després, el 22 de maig de 1967, la Penya Blanc-i-Blava Central posa d'exemple a la Delegació de Calella a l'hora de buscar mitjans i formes per aconseguir més socis per al RCD Espanyol: cunda el ejemplo de la Delegación de Calella, que ha conseguido en bloque 58 nuevos asociados.

En algun moment, tot i que no podem determinar quan, el seu local social passa a ser el Bar Camelias, situat al carrer de Sant Pere, 64.

Tot i que no sabem quan va deixar l'activitat la Delegació de la Penya Blanc-i-Blava Central a Calella, l'última referència trobada és del 9 de maig de 1968, quan la Peña Blanquiazul aprova un nou canvi en la Junta Directiva, sense especificar noms ni càrrecs.

Calella veuria temps després encara dues penyes més: la Penya Periquita de Calella, de 1996, i la Penya Blanc-i-Blava de Calella, de l'any 2000.

 

Dades de la penya

Data de fundació: 1959

Data d'autorització: 11 de juliol de 1959

Data d'inauguració: 23 d'agost de 1959

Localització: Calella (Barcelona)


Presidents: Luis Correu Llorens (1959-1960), José Santana Corrales (1960), Francisco Nicolau (1960-?), Esteban Masriera.

Seus socials: Bar Camelias (c/ Sant Pere, 64)

Esdeveniments i efemèrides: No consta

____________

Bibliografia

Estela, portavoz de la parroquia y ciudad de Calella. 5 de setembre de 1959

Fons documental de la Federació Catalana de Penyes del RCD Espanyol de Barcelona.

Fons documental de la Penya Blanc-i-Blava Central.

La Vanguardia Española. 20 i 28 d'agost de 1959 i 6 de maig de 1967.

____________

Agraïments

Santi Prat Gual

____________

Última actualització: 10/10/2024