jueves, 11 de julio de 2024

Viviendas del Congreso (Delegació PBB Central)

0 comentarios
 

La primera referència que tenim documentada de la Delegació de la Penya Blanc-i-Blava Central Viviendas del Congreso és a l'acta de la sessió celebrada pel Consell Directiu de la Central del 15 d'octubre de 1966. Allà consta que, juntament amb Palamós, s'ha autoritzat la constitució d'una nova delegació a Viviendas del Congreso. Seguidament, a la reunió de junta del 3 de desembre del mateix any 1966, la Central aprova la composició de la junta directiva de la delegació, a la qual se li atorga el número 41.

La Delegació comença la seva vida presidida per Ramón Guinovart Cueto, amb José Picañol Catot com a vicepresident, Mariano Díez García com a secretari, Hipólito Piñana Boix com a vicesecretari, i els vocals Ángel Colas Aznar, Julio Ramos, Ángel Muñoz del Campo, José Crespo Gelabert i Juan Milà Vila.

L'ambaixada es localitza al barri barceloní del Congrés, un barri que neix als anys 50 i experimentaria una forta crescuda entre la dècada dels 50 i 60 per la construcció de numerosos blocs de pisos que pretenien ajudar a mitigar el problema de l'habitatge a la ciutat. D'aquí ve, precisament, el seu nom.

La inauguració oficial de la Delegació Viviendas del Congreso se celebraria el cap de setmana del 18 i 19 de febrer de 1967. Dissabte, amb un sopar al Restaurant Antonio, a l'Avinguda Gaudí; a l'acte, hi van assistir un centenar d'espanyolistes, entre els quals Manuel Meler, Juan Vilà Reyes, i Julián Arcas, a qui se li va atorgar la distinció de president d'honor de la Delegació. I, diumenge, amb un partit de categoria infantil entre Viviendas del Congreso i RCD Espanyol. Terminado el encuentro y en el local social (calle Manigua. 60-62), tendrá lugar la bendición de la bandera de la delegación, actuando de padrinos de la misma don Ramón Guinovart Curtó y doña Teresa Rupérez de Guinovart. Seguidamente será ofrecido un vino español a los asistentes, tal com ens deia La Vanguardia Española de dijous 16 de febrer.

A l'acta de la sessió del consell directiu de la Central del 3 d'octubre de 1967 se acuerda asistir a la Cena-Homenaje dedicada al presidente de la delegación radicada en Viviendas del Congreso "Sr. Milà". Amb aquesta transcripció entenem que ja el primer any de vida de la delegació hi ha un canvi de president. No sabem el nom complet del Sr. Milà, tot i que podem pensar que podria ser Juan Milà Vila, qui ocupa el càrrec de vocal en fundar-se la penya.

La Delegació va donar suport perquè el jovent practiqués futbol, i va arribar a formar-ne equips. Per fer-ho, va crear el Trofeo Peña Blanquiazul Congreso. Així, el 17 de juny de 1976 va celebrar el seu 10è aniversari amb tota una sèrie de partits de categories aleví i infantil al camp de futbol de Viviendas del Congreso, que va coronar amb un sopar de gala al Mesón Goya (Av. Meridiana, 246), en què es va homenatjar José María García Lavilla, i que va comptar amb l'assistència dels directius Rojas, Martorell i Murió. Com que el president Manuel Méler no hi va poder assistir en trobar-se malalt, visitó un día, al atardecer, el local de la entusiasta entidad blanquiazul. Mantuvo un interesante coloquio con los socios, com ens informava el número 19 de la revista oficial RCD Español, de juny de 1976. 

Com a curiositat, cal ressaltar que el partit d'alevins entre el RCD Espanyol i el CD Viviendas del Congreso commemoratiu del 10è aniversari va ser arbitrat pel soci número 1 i President d'Honor de la Delegació, l'internacional i veterà perico Julián Arcas.

Viviendas del Congreso consta com a Delegació oficial de la llavors encara Peña Blanquiazul en el cartell del 25è aniversari de la penya mare, publicat a finals de 1976.

El 29 de juny de 1985, la Delegació celebrava una nova edició del Trofeo Peña Blanquiazul Congreso al Camp Alzamora Porta, amb partits de categories Aleví, Infantil, Promoses i Veterans. 

Si ve el nom originari de l'ambaixada no era altre que el de Delegació Viviendas del Congreso, amb el pas dels anys i la labor esportiva que fan al barri la denominació pateix variacions i trobem altres referències com Peña Blanquiazul Congreso, Penya Blanquiazul Congreso Club Esport i Club Deportivo Peña Blanquiazul Congreso.

La Delegació de la Penya Blanc-i-Blava Central Viviendas del Congreso va formar part de la Coordinadora de Penyes del RCD Espanyol de 1990, però no consta que participés ni s'adherís a la Federació Catalana de Penyes del RCD Espanyol a partir de 1991. 

L'últim document de què tenim constància on es fa referència a la penya és del 16 de desembre de 1994: una notícia d'El Mundo Deportivo en què destaca que l'objectiu del CD Peña Blanquiazul Congreso és aconseguir l'ascens a Primera Divisió Cadet.

 

Dades de la penya

Data d'autorització: 15 d'octubre de 1966

Data d'inauguració: 18 i 19 de febrer de 1967

Localització: Barri del Congrés, Barcelona (Barcelona)


Presidents: Ramón Guinovart Cueto (1966-1967), Sr. Milà (1967-?), Dionisio Franco (¿-1976-1985-?), Santiago Ovidio de Valles (¿-1990-?)

Seus socials: C/ Manigua, 60-62, C/ Cardenal Tedeschini, 39

Esdeveniments i efemèrides: Aniversaris, Trofeo Peña Blanquiazul Congreso

____________

Bibliografia

El Mundo Deportivo. 16 de desembre de 1994.

El Noticiero Universal. 5 de novembre de 1966.

Diario de Barcelona. 8 de novembre de 1966.

Fons documental de la Federació Catalana de Penyes del RCD Espanyol de Barcelona. 

Fons documental de la Penya Blanc-i-Blava Central.

La Vanguardia Española, 16 i 21 de febrer de 1967; 2 de juliol de 1967.

RCD Español, 19. Juny de 1976.

RCD Español. Segona època. 1. Desembre de 1981

____________

Agraïments

Santi Prat Gual

____________

Última actualització: 18/09/2024