jueves, 23 de enero de 2025

Penya Universitària Blanc-i-Blava

0 comentarios
 

Després que la Peña Universitaria Españolista, de la dècada de 1960, deixés l'activitat, van haver de passar 25 anys fins que una nova entitat periquita naixés amb l'esperit intrínsec de vincular el sentiment espanyolista amb les aules universitàries. 

La Penya Universitària Blanc-i-Blava va fundar-se l'any 1991. Es va presentar en societat el 8 de novembre de 1991 al Saló de Graus de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, en el marc de la 1a Fira de l'Associacionisme Estudiantil de la Universitat de Barcelona. A l’acte, hi va assistir el president del RCD Espanyol, Julio Pardo.

La junta directiva de la penya estava encapçalada per Sergio Fidalgo, qui formava ja part de la junta de la Federació Catalana de Penyes del RCD Espanyol i va ser-ne directiu fins al 2004. Al president l'acompanyaven Antonio Fornés com a vicepresident i tresorer, i José Miguel Anguiano com a secretari. L’ambaixada va quedar inscrita al Registre d’Associacions de la Generalitat de Catalunya el 20 de juny de 1996 amb el nom de Peña Universitaria Blanquiazul. 

La Penya Universitària Blanc-i-Blava es va caracteritzar per promoure el debat i la reflexió sobre els temes més cabdals i actuals de l'espanyolisme. Així doncs, al llarg de més d'una dècada l'ambaixada va organitzar desenes de col·loquis i presentacions, va desenvolupar projectes i va fer arribar el sentiment perico a les aules de les principals universitats catalanes.

Entre tots els col·loquis i debats organitzats, podem destacar-ne:

Data Col·loqui Ubicació Ponents

14/05/1992

El futbol base espanyolista

Fac. Geografia i Història UB

Javier Clemente, Juanjo Díaz.

25/03/1993

El RCD Espanyol i l'entorn social

Fac. Ciències de la Comunicació UAB

Carles Canut, Germán de la Cruz, Jordi Berri, Agustí Vilà, Víctor García.

18/05/1993

El RCD Espanyol, entorn i repercussió als mitjans de comunicació

Fac. Dret UAB

Andrés Astruells, Eduard Boet, J. C. Gracia, Tomás Guasch, J. Lacueva, E. Pérez de Rozas.

10/05/1995

La nova imatge de l'Espanyol

Sala d'actes Fac. Econòmiques UB

José Manuel Lara, Fernando Lara, Javier Sáenz.

07/05/1996

El futur de l'Espanyol

Sala d'actes Fac. Econòmiques UB

José Manuel Lara, Javier Sáenz, Fernando Molinos.

20/11/1996

Per què es tatxa l'Espanyol de club feixista?

Sala d'actes Fac. Econòmiques UB


16/04/1997

El club i els mitjans de comunicació

Sala d'actes Fac. Econòmiques UB

Andrés Astruells, Enric Bañeres, Juan Carlos Gracia, David Espinar, Toni Polo.

15/05/1997

Radiografia del RCD Espanyol

Sala d'actes Fac. Econòmiques UB

José Manuel Lara, Javier Sáenz.

21/05/1997

Socis amb caliu

Sala d'actes Fac. Econòmiques UB

Juan Segura Palomares, Fernando Martorell, Pablo Ornaque.

12/12/1997

Espanyol-Barça: més que un derbi?

Aula Magna Fac. Dret UAB

Daniel Sánchez Llibre, Nicolau Casals

25/03/1998

És necessari un nou estadi?

Seu social PBB Central


06/05/1998

La evolución del fútbol en los últimos años

Sala d'actes Fac. Econòmiques UB

José Antonio Camacho

07/10/1998

L'Espanyol i internet

Aula A. Schumpeter Fac. Ciències Econòmiques UB


13/05/1999

El futur de l'Espanyol

Fac. Dret UB

Daniel Sánchez Llibre, Germán de la Cruz

abril-octubre de 1999

El vot perico


Albert Batlle, Emilio Álvarez, Jesús Maestro


 A més, podem també destacar altres actes i activitats com:
  • 30 de març de 1992: stand a la Fira de Mostres del Saló de l'Ensenyament, ubicat al pavelló Alfons XIII.
  • 1994: col·laboració amb el professor Gabriel Colomer, de la Facultat de Ciències Polítiques de la UAB, a fer un estudi sobre els trets característics dels pericos. L'estudi es va fer també a tot un seguit de clubs i aficions a nivell europeu.
  • Febrer de 1995: assistència, juntament amb la Penya Juvenil, a una reunió amb el Governador Civil Jaume Casanovas. També hi participen les penyes del FC Barcelona Sang Culé, Almogàvers i Unibarçataris. L'objectiu de la reunió va ser treballar per a eradicar la violència al futbol.
  • febrer de 1996: presentació del projecte "No ens conformem".
  • 25 de novembre de 1996: organització de les Jornades de Futbol i Joventut, amb el suport del Consistori d'Universitats de la Generalitat de Catalunya. 
  • 12 de desembre de 1996: la penya és rebuda per la Delegada del Govern a Catalunya, Julia Garcia Valdecasas, en una trobada en què la penya presenta el seu programa i projectes socials i esportius
  • 24 d'abril de 1999: la penya, representada pel seu president Sergio Fidalgo, participa en el col·loqui "El moviment associatiu i penyista en l'esport i l'Espanyol", organitzat per la PBB Breda i Comarca, emmarcat en la VIII Fira d'Entitats de Breda

La Penya Universitària Blanc-i-Blava va organitzar un equip de futbol durant la temporada 1992/1993. L'equip disputava els seus partits a L'Hospitalet de Llobregat, al camp de futbol Pubilla Casas. A més, va participar també en diverses edicions de la Fira de l'Associacionisme Estudiantil de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Tot i que l’any 1993 la premsa del moment va incloure la Penya Universitària Blanc-i-Blava com a membre integrant en la fundació d’Irreductibles, juntament amb la Penya Juvenil i Brigadas Blanquiazules, el cert és que la Universitària se’n va quedar al marge i no va participar mai del projecte de la grada d’animació al Gol Sud de l’estadi de Sarrià.

Can Ràbia va ser el nom escollit per a ser l'òrgan de difusió i comunicació que va crear la penya. Un fanzine que va tenir només tres números entre 1994 i 1995.

Pel que fa a les seus de l'ambaixada, la penya passa per diversos domicilis socials que serviran per atendre a tots aquells universitaris pericos que es volen sumar a la causa. Comença a la Facultat de Geografia i Història de la UB (Baldiri Reixac, s/n) i pel Casal d'Associacions Juvenils de Barcelona (Ausiàs March, 60). El 25 de novembre de 1998, la penya presenta el seu nou local social situat al campus universitari de Bellaterra. Per a commemorar-ho, organitza un acte a la Plaça Cívica de la Universitat Autònoma de Barcelona.

D'entre totes les accions realitzades per la Penya Universitària Blanc-i-Blava al llarg dels anys, també se'n destaquen no només pel seu tarannà cultural, sinó també per la voluntat de confraternitzar i establir una unió espanyolista que fes més fort el club.

El 20 novembre de 1993, la Penya Juvenil, la Penya Universitària Blanc-i-Blava i Brigadas Blanquiazules tenien en ment organitzar una concentració i posterior marxa cap al Mini Estadi, ja que s'hi disputava el Barcelona B-Espanyol de la 12a jornada de Lliga de Segona Divisió. Diversos entrebancs, entre el quals es trobava un elevat preu de les entrades per als pericos, els ho van impedir. Ara bé, no es van estar de braços creuats, i van voler aplegar l'afició espanyolista instal·lant tres pantalles a l'antiga sala de premsa de l'estadi de Sarrià, on hi cabien entre 500 i 600 pericos.

Aquest va ser el primer acte del que seria el naixement d'Irreductibles, una primera gran grada d'animació al Gol Sud de l'estadi de Sarrià. Els Irreductibles (que no era en si una penya, sinó un col·lectiu format per penyes i grups) van néixer oficialment el 25 de novembre de 1993, formats per Penya Juvenil i Brigadas Blanquiazules. Tot i que la premsa del moment va incloure en aquesta fundació la Penya Universitària Blanc-i-Blava i, de fet, va prendre part en el més estricte inici del projecte, la decisió de la junta de l'ambaixada va ser la de no formar part d'Irreductibles, ja que la penya no es considerava un col·lectiu d'animació.

Va ser també una penya reivindicativa, cosa que ho demostra la queixa elevada al desembre de 1995 pel fet que el club fes pagar una entrada als socis de l'Espanyol en la visita del Real Madrid a l'estadi de Sarrià.

L'any 1998, la Penya Universitària Blanc-i-Blava rondava la cinquantena de socis, tots ells alumnes i ex alumnes universitaris, la majoria dels quals de la Universitat de Barcelona i de la Universitat Autònoma de Barcelona, però també de la Universitat Pompeu Fabra i la Ramon Llull.

L'últim acte documentat que trobem de la Penya Universitària Blanc-i-Blava és del 27 de novembre de 2003, quan organitza el col·loqui "M'agrada ser perico" a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona, amb l'assistència del conseller del RCD Espanyol Dani Ballart, l'expresident Ferran Martorell i els periodistes Tomás Guasch i Sergi Mas.

La falta de relleu generacional, un dels principals factors que incideixen en el si de les penyes, va fer que la penya anés perdent activitat. Els fundadors de l’ambaixada van anar deixant la universitat i, tot i que es va mantenir viva durant diversos anys, la Penya Universitària Blanc-i-Blava va acabar desapareixent de la llista oficial de penyes de la Federació Catalana de Penyes del RCD Espanyol la temporada 2011/2012. Una mica abans, la temporada 2009/2010, es va fer un últim intent per a donar continuïtat a la penya organitzant un col·loqui a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona amb l’objectiu de cedir el testimoni a estudiants en actiu. Malauradament, aquest últim intent no va tenir èxit.


Dades de la penya

Data de fundació: 1991

Data d'inauguració: 8 de novembre de 1991

Data Registre Generalitat de Catalunya: 20 de juny de 1996


President: Sergio Fidalgo (1991-2012)

Seus socials: Facultat de Geografia i Història de la UB (Baldiri Reixac, s/n), Casal d'Associacions Juvenils de Barcelona (Ausiàs March, 60), local social al campus universitari de Bellaterra.

Esdeveniments i efemèrides: Acte inaugural, col·loquis, debats, equip de futbol.

____________

Bibliografia

El Españolista. 17 de maig de 1991.

Fons documental de la Federació Catalana de Penyes del RCD Espanyol de Barcelona.

Fons documental privat de Santi Prat Gual.

La UB. Revista dels antics alumnes. Núm 2. Gener de 1998.

La Vanguardia. 20, 29 de novembre de 1993; 25 d'agost de 1996; 10 d'agost de 1997; 25 d'abril de 1998; 5 de febrer de 1999.

Mundo Deportivo. 11 d'abril, 14 de maig de 1992; 26 de març, 18 de maig, 17, 19, 24 i 25 de novembre de 1993; 16 d'abril, 24 de setembre, 21 i 25 d'octubre de 1994; 17 de febrer, 3 i 15 d'abril, 2 i 11 de maig, 24 d'octubre, 9 de desembre de 1995; 18 de febrer, 7 i 8 de maig, 19, 21 i 26 de novembre, 12 de desembre de 1996; 4 de gener, 17 d'abril, 10, 16, 20 i 22 de maig, 8 i 9 de desembre de 1997; 19, 24 i 27 de març, 1 i 7 de maig, 6 d'octubre i 25 de novembre de 1998; 9, 20 i 24 d'abril, 11, 13 i 14 de maig, 10 de juny, 14 d'octubre de 1999; 27 i 28 de novembre de 2003. 

Tot Espanyol. Número 1. Novembre de 1999.

____________

Agraïments

Santi Prat Gual 

Sergio Fidalgo Piña

____________

Última actualització: 20/02/2025