jueves, 3 de octubre de 2024

Tortosa (Delegació PBB Central)

0 comentarios
 

La localitat tarragonina de Tortosa va tenir la seva primera representació penyística ja l'any 1956, i és que trobem la Delegació de la Penya Blanc-i-Blava Central a Tortosa referenciada per primer cop en l'edició del 25 de maig de 1956 del Diario Español. Allà, gràcies a l'entrevista que dediquen al president de la penya, Sr. Siso, sabem que a l'ambaixada se li ha atorgat el número 27 de les delegacions de la PBB Central. La junta la formen Siso com a president, Mayor com a vicepresident, Juan Eseriche com a secretari, Ramón Pérez com a tresorer, i González, Cirer, Buj, Llagostera i Climent com a vocals. 

Tot i que ja tenien aparaulada l'assistència a Tortosa de l'equip del RCD Espanyol pel dia 31 de maig, l'acord no es va poder complir: Tenía que venir pero como sea que está disputando la Copa del Generalísimo, no podrá ser. Així, doncs, van ajornar el desplaçament del club al 28 d'agost de 1956: Durante las próximas fiestas de Nuestra Señora de la Cinta, en la que vendrán los equipos de hockey, baloncesto y... fútbol. Este último, disputará un partido contra una fuerte selección comarcal, tal com afirmava el president Siso.

Malauradament, l'acta de la Peña Blanquiazul del 27 d'agost de 1956 ens fa pensar que aquell segon intent també va fer fallida: se da cuenta de una carta de la Delegación de Tortosa en la que se lamenta de que no pueda desplazarse el RCD Español para disputar un encuentro de fútbol en aquella localidad.

La següent referència que trobem és del 18 de setembre de 1956, quan la Peña Blanquiazul fa constar en acta que se da cuenta de la organización de una nueva Delegación en Tortosa. I és que tot i que ja feia mesos que la penya funcionava, no es considerava oficialment establerta fins a tenir el vist-i-plau no només de la Peña Blanqquiazul, sinó també del Govern Provincial.

Aquesta Delegació, sabem que a 1 de gener de 1957 comptava oficialment amb 66 soci, tots adults. 

Com de ben segur sabeu, les Delegacions de la PBB Central pagaven una quota mensual a la seva Penya Mare. En relació a aquest fet, desconeixem si la Delegació de Tortosa va tenir una vida gaire llarga, ja que l'1 d'agost de 1958, encara no dos anys després de la seva fundació, la junta de la Peña Blanquiazul fa constar en acta que se adopta el acuerdo de enviar sendas comunicaciones a las Delegaciones de Tortosa y Villanueva y la Geltrú en el sentido de que abonen como máximo hasta el día 15 del corriente mes las cantidades que adeudan, declarándoles Bajas a partir de esta fecha, caso de no satisfacerlo

No hem pogut trobar cap altra referència ni informació sobre la Delegació de la Penya Blanc-i-Blava Central a Tortosa. Un cop desapareguda la penya, va haver de passar prop de mig segle perquè Tortosa tornés a tenir representació penyística. Va ser l'any 2008, quan va néixer la Penya Blanc-i-Blava de Tortosa i Comarques.

 

Dades de la penya

Data de fundació: 1956

Data d'autorització: No consta

Data d'inauguració: No consta

Localització: Tortosa (Tarragona)


Presidents: Sr. Siso

Seus socials: No consta

Esdeveniments i efemèrides: No consta

____________

Bibliografia

Diario Español. 25 de maig i 2 d'agost de 1956.

Fons documental de la Federació Catalana de Penyes del RCD Espanyol de Barcelona.

Fons documental de la Penya Blanc-i-Blava Central.

____________

Agraïments

Santi Prat Gual

____________

Última actualització: 03/10/2024