jueves, 26 de septiembre de 2024

Sant Boi de Llobregat (Delegació PBB Central)

0 comentarios
 

Dilluns 2 d'abril de 1973, a la ciutat de Sant Boi de Llobregat, es reuneix tot un grup d'espanyolistes amb la intenció de fundar una ambaixada a la localitat. Es tracta de la Delegació de la Penya Blanc-i-Blava Central a Sant Boi de Llobregat, que va estar encapçalada per José Miñarro Ladevesa com a president, Emilio Gay com a vicepresident, Pedro Ginesta Acosta com a secretari 1r, Máximo Aroca del Prado com a secretari 2n, i Francisco Sánchez Sánchez com a vocal. La seva seu social va estar ubicada al número 50 de la plaça de Calvo Sotelo (actual plaça de la Generalitat), i amb la seva fundació naixia la primera representació penyística blanc-i-blava a la ciutat.

L'ambaixada va rebre l'autorització pertinent per part de la PBB Central el 10 d'abril, però no va ser fins al 5 de setembre del mateix any 1973 que la llavors encara Peña Blanquiazul fa constar en acta en el presente mes, ha completado su documentación la Delegación de San Baudilio de Llobregat.

Seguidament, l'acta de la sessió celebrada pel Consell Directiu de la PBB Central del 19 d'octubre de 1973, ens explica que se da cuenta de las fechas que tendrán efecto en las Inauguraciones de las Delegaciones sitas en Moncada, San Baudilio de Llobregat y la más próxima que tendrá lugar el día 23 de noviembre en Palamós, sede de la del Bajo Ampurdán. Així, doncs, sabem que estava programat l'acte d'inauguració de la penya; no obstant això, no en sabem la data ni n'hem pogut recuperar cap notícia ni informació més que el fet que Amb motiu de l'inauguració a Sant Boi, de la Penya Espanyolista, el RCD Español feu entrega a En Elias [Baldiri Elias, futbolista de Sant Boi que va vestir de blanc-i-blau la temporada 1922-1923], i també a una altre gloria del futbol santboià, en Ribas, d'unes plaques, amb una inscripció recordatoria del pundonor i total entrega demostrada defensant els colors de dit Club, tal com ens explica la publicació local Vida Samboyana en el seu número de març de 1977.

Més endavant, la penya comunica el trasllat de la seva seu social al Bar Martínez, situat el carrer General Mola número 65 (actual carrer Jaume I).

La següent notícia que tenim referenciada de la Delegació de la Penya Blanc-i-Blava Central a Sant Boi de Llobregat data del 31 d'octubre de 1975, quan la penya rep l'autorització per part de la Peña Blanquiazul perquè l'ambaixada santboiana pugui instal·lar un stand en el seu local social amb motiu de les celebracions de les Festes de la Concepció. La seva intenció és que hi pugui assistir Daniel Solsona i altres jugadors per signar autògrafs. Malauradament, tampoc no hem pogut confirmar si realment l'acte va arribar a celebrar-se.

La penya, tot i ser una delegació de la Penya Blanc-i-Blava Central, utilitzava un escut amb la denominació Espanyolista. A l'època, aquest fet no era comú, ja que existien ben bé dos grans vàndols de penyes: les blanc-i-blaves, delegacions de la PBB Central, i les espanyolistes, delegacions de la GPE Manigua. No obstant això, sí que se'n localitzen més casos, i això confon a l'hora d'entendre si es tracta d'una sola penya o en són de diferents.

En el cas que ens ocupa, a més, s'afegeix el fet següent: la Delegació de la Penya Blanc-i-Blava Central a Sant Boi de Llobregat, fundada l'any 1973, té una vida d'uns tres anys (segurament, més aviat cap a quatre). L'últim document en què la tenim referenciada és el cartell commemoratiu del 25è aniversari de la Peña Blanquiazul, publicat a finals de 1976. Després de 10 anys en què la ciutat queda òrfena de representació penyística, l'any 1983 neix, també com a Delegació de la Central, la Penya Blanc-i-Blava de Sant Boi, l'actual ambaixada de la localitat. Aquesta nova entitat, que es veu a si mateixa com una "reanudació" de l'antiga, utilitza durant els primers anys el mateix escut que la seva predecessora. Així, doncs, ens trobem amb dues entitats diferents, una anterior a l'altre, que utilitzen el mateix escut i que, a més, sent penyes blanc-i-blaves s'anomenen a si mateixes també espanyolistes. El món penyístic no sempre és senzill!

 

Dades de la penya

Data de fundació: 2 d'abril de 1973

Data d'autorització: 10 d'abril de 1973

Data d'inauguració: No consta

Localització: Sant Boi de Llobregat (Barcelona)


Presidents: José Miñarro Ladevesa (1973-?)

Seus socials: (plaça de Calvo Sotelo, 50), Bar Martínez (carrer General Mola, 65).

Esdeveniments i efemèrides: 

____________

Bibliografia

Fons documental de la Federació Catalana de Penyes del RCD Espanyol de Barcelona.

Fons documental de la Penya Blanc-i-Blava Central.

Vida Samboyana. Març de 1977.

____________

Agraïments

Santi Prat Gual

____________

Última actualització: 26/09/2024