jueves, 26 de septiembre de 2024

Gironella (Delegació PBB Central)

0 comentarios
 

Tota la informació que tenim documentada de la Delegació de la Penya Blanc-i-Blava Central a Gironella és gràcies als llibres d'actes de la Central i a diversos números de Blanquiazul, el seu propi butlletí.

Així doncs, la primera referència que en tenim data del 26 de febrer de 1957, quan es fa constar en l'acta de la reunió de la junta directiva de la Central que hi ha hagut intercanvi de correspondència sobre la propuesta de un grupo de españolistas de Gironella solicitando la creación de una nueva Delegación.

El número 20 de Blanquiazul, corrresponent al mes d'abril de 1957, es fa ressò de l'autorització de la Peña Blanquiazul per a la constitució de la Delegació de la Penya Blanc-i-Blava Central a Gironella, i així mateix ho fan constar també en l'acta de la reunió de junta celebrada el 9 d'abril.

En l'acta següent, datada del 21 de maig, es fa constar que s'ha aprovat la junta directiva de la nova ambaixada, tot i que no la detalla, així com que se li atorga el número 31. A la reunió assisteix el vicepresident de la Delegació, que demana que es facin les gestions pertinents perquè el RCD Espanyol enviï un equip de futbol a Gironella per al proper 18 d'agost, aprofitant les festes d'inauguració oficial de la penya.

Gràcies al número 22 de Blanquiazul, corresponent al mes de juny, sabem que el president de la Delegació és Mario Illa Matarrodona.

Malauradament, no hem trobat cap informació sobre l'acte d'inauguració ni futurs esdeveniments.

L'última referència que tenim de la Delegació de la Penya Blanc-i-Blava Central a Gironella és la constància en l'acta del 19 de gener de 1964 en què s'exposa que es leída una carta del destacado españolista D. Ramón Roca Reig, residente en Gironella, en la que expone las dificultades para organizar una Delegación en aquella población, dada la marcha del equipo. Cal recordar que l'Espanyol va viure i patir la seva primera temporada a Segona Divisió la campanya 62-63, cosa que, tal com exposaven des de la mateixa Peña Blanquiazul, havia ocasionat la pérdida del título de Histórico del RCD Español. La temporada següent tampoc no va ser bona i l'equip va haver de salvar la categoria disputant la promoció contra l'Sporting de Gijón.

Sense poder determinar quan va deixar de tenir activitat la Delegació de Gironella, tot i que ha de ser abans de 1976, ja que no apareix en el cartell commemoratiu del 25è aniversari de la Peña Blanquiazul, constatem que és la primera representació penyística blanc-i-blava que ha tingut la localitat berguedana. Després en vindrien d'altres que abraçarien no només Gironella sinó tota la comarca, com la Penya Blanc-i-Blava del Berguedà i l'actual Penya Pericos del Berguedà.

 

Dades de la penya

Data de fundació: No consta

Data d'autorització: 9 d'abril de 1957

Localització: Gironella (Barcelona)


Presidents: Mario Illa Matarrodona (1957-?)

Seus socials: No consta

Esdeveniments i efemèrides: No consta

____________

Bibliografia

Blanquiazul, Boletín informativo de la Peña Blanquiazul. Números 20 (2 d'abril de 1957), 22 (2 de juny de 1957) i 23 (2 de juliol de 1957).

Fons documental de la Federació Catalana de Penyes del RCD Espanyol de Barcelona.

Fons documental de la Penya Blanc-i-Blava Central.

____________

Agraïments

Santi Prat Gual

____________

Última actualització: 26/09/2024