jueves, 18 de julio de 2024

Peña Los Diecinueve

0 comentarios
 

Aquesta és una de les penyes que formen el selecte grup d'ambaixades de què només tenim una referència documentada. 

La imatge que il·lustra aquestes línies, una participació de Loteria de Nadal de la Peña Los Diecinueve, és cortesia de l'estimat i enyorat Jordi Puyaltó. Va ser ell qui la va trobar en un mercat de segona mà i a qui li va despertar l'interès.

El discurs tan característic de l'època, les rimes que es buscaven a l'hora de redactar, i fins i tot el fet de definir al dipositari com el más fiel y deportivo, com volent dir, "compra'n i no et preocupis que, si toca, d'ell segur que te'n podràs refiar", fan d'aquesta peça una bona curiositat.

Com bé hem dit, no en tenim cap més dada documentada. Aquesta participació, datada de novembre de 1927, i amb una referència al Club Deportivo Español, quan el club no perd transitòriament el Real fins 1931, ens fa pensar que o bé els integrants de la penya eren políticament d'ideologia republicana, o bé simplement no se li dóna importància al nom complet i corporatiu del club, cosa que també passava més sovint del que ens imaginem, amb exemples tant en premsa com en col·leccions de cromos.

____________

Bibliografia

Fons documental privat de Jordi Puyaltó Quintana.

____________

Agraïments

Jordi Puyaltó Quintana.

____________

Última actualització: 18/07/2024