jueves, 4 de julio de 2024

Peña Blanquiazul Adicta al RCDE

0 comentarios
 

Quan parlem d'oficialitat o no de penyes de l'Espanyol, sempre podem tenir el debat de si una penya burocràticament no registrada pot ser considerada com a oficial. En la història penyística tenim casos clars de penyes que no han tingut els "papers en regla" però se les ha considerat, ja sigui pel mateix RCD Espanyol o per algun òrgan organitzador, com a oficials. 

No obstant això, el que tots tenim clar és que si una penya està inscrita en el registre pertinent i compta amb uns estatuts propis que la regeixen, aquesta penya és una associació legal i, per tant, pot esdevenir oficial del club.

Si tenim clar aquest concepte, podem dir que, a falta d'evidències anteriors, la primera penya de l'Espanyol que va ser constituïda jurídicament i legal va ser la Peña Blanquiazul Adicta al RCDE (Peña Blanqui-Azul Adicta al R.C.D.E., citant textualment).

 

Va ser el 27 de novembre de 1930, quan es constitueix una peña de amigos que tiene por objeto y finalidad demostrar la simpatía y adhesión al Real Club Deportivo Español. La seva seu social es troba al Café Cosmopolita, situat al Passeig de Sant Joan, 52, de la ciutat de Barcelona. Compta amb 47 socis que, tal com ens asseguren els estatuts, ho han de ser també del RCD Espanyol, i la presideix Julio Acín del Tiempo, acompanyat del vicepresident Francisco Jover Artés, del tresorer Miguel Valero Muñoz, del secretari Martín Esparde González, del vicesecretari José María Ruiz Flores, i dels vocals Joaquín Ramón Tenza, José Rodríguez Vaquero, Enrique Martín Gil i José Prieto Manolas.

El nom de la penya coincideix amb el Campeonato de Peñas Adictas al Español, que es va disputar al vell camp de la carretera de Sarrià entre finals de 1929 i principis de 1930. Es desconeix si arran del torneig va existir una voluntat d'establir oficialment una entitat penyística que pogués aglutinar a nivell genèric seguidors del RCD Espanyol. 

No es tenen referències d'esdeveniments organitzats per l'entitat, així com tampoc del temps que va estar activa.

 

Dades de la penya

Data de fundació: 27 de novembre de 1930

Data d'inauguració: No consta

Localització: Barcelona


Presidents: Julio Acín del Tiempo (1930-?)

Seus socials: Café Cosmopolita (Passeig de Sant Joan, 52)

Esdeveniments i efemèrides: No consta

____________

Bibliografia

Estatuts de la penya.

____________

Agraïments

David González Vázquez

____________

Última actualització: 04/07/2024