jueves, 27 de junio de 2024

Castellbell i el Vilar (Delegació PBB Central)

0 comentarios
 


Quan avui dia parlem en clau blanc-i-blava de la localitat de Castellbell i el Vilar ens ve al cap una penya entusiasta, engrescadora i plena d'activitat. És l'actual Penya Blanc-i-Blava de Castellbell i el Vilar, organitzadora del 32è Aplec de Penyes del RCD Espanyol. No obstant això, el que aquí ens ocupa no és aquesta ambaixada en sí, sinó la seva precurssora al municipi: la Delegació de la Penya Blanc-i-Blava Central a Castellbell i el Vilar.

Tot i que no hem pogut localitzar l'acta fundacional de l'entitat, sí que tenim presents dos documents que ens parlen d'una Delegació de la Penya Blanc-i-Blava Central a Castellbell i el Vilar. La primera citació la fa Juan Segura Palomares l'any 1974 en el llibre d'història del 75è aniversari del RCD Espanyol.

La segona citació és una missiva, datada el 30 de setembre de 1980, en què el secretari de la llavors encara popularment coneguda com a Peña Blanquiazul enviava al sr. Pedro Riera els documents pertinents per a formalitzar la Delegació, així com els estatuts i el Reglament de Règim Intern de les Delegacions.

Entre aquestes dues dates de 1974 i 1980, constatem que la penya no apareix com a Delegació en el cartell del 25è aniversari de la Penya Blanc-i-Blava Central, que es va publicar a finals de 1976.

No hem pogut trobar cap altra informació sobre aquesta ambaixada, però, gràcies al nom de Pedro Riera, sí que hem pogut estirar una mica més el fil.

El castellvilarenc Pedro (o Pere, tal com el coneixien popularment) Riera va ser el xofer del primer equip del RCD Espanyol als anys 70. Tot parlant amb qui fou el seu cunyat, el sr. Pedro Tudela, ens explica En Pere era molt espanyolista, molt! Va dur l'autobús dels jugadors durant diverses temporades; havia portat l'equip fins i tot al Carranza. Tenia amistat amb els jugadors, entrava als vestidors, es coneixien... et puc explicar anècdotes molt bones amb en Marañón.

Què ens pot explicar de la Delegació de la Penya Blanc-i-Blava Central a Castellbell i el Vilar?

No t'ho puc assegurar al 100%, però jo crec que mai no va arribar a existir una penya de l'Espanyol a Castellbell. En Pere va tenir al cap la idea de fundar una penya al poble durant molts anys, però jo crec que no va arribar mai a materialitzar-se. I, en el cas que s'arribessin a fer els tràmits, l'entitat no va tenir mai activitat.

Gràcies al testimoni d'en Pedro Tudela, ens fem la idea que, tot i que no hi va haver mai activitat en la possible representació penyística al poble, la presència del castellvilarenc Pere Riera en el si del club va fer que es popularitzés el nom d'aquesta ambaixada, fent-la oficial el mateix club, segurament abans d'hora, sense estar pertinentment inscrita al registre. Anys deprés, la Central voldria posar al dia l'expedient, però no consta enlloc que arribés mai a regularitzar-se.

A la fotografia de la dreta podem veure en Pere Riera, vestit de carrer, en un partit d'homenatge a Francisco Romero, qui fou porter de l'Espanyol en dues etapes i més tard va recaure al CE Manresa. El partit d'homenatge es va disputar a l'estadi municipal Congost de Manresa, i va comptar amb la participació de l'Agrupació de Veterans del RCD Espanyol.

 

Dades de la penya

Data de fundació: No consta

Data d'inauguració: No consta

Localització: Castellbell i el Vilar (Barcelona)


Presidents: No consta

Seus socials: No consta

Esdeveniments i efemèrides: No consta

____________

Bibliografia

Fons documental de la Penya Blanc-i-Blava Central.

Fons documental de la Federació Catalana de Penyes del RCD Espanyol de Barcelona.

Segura Palomares, J. (1974), Historia del RCD Español. Bilbao. Gran Enciclopedia Vasca.

____________

Agraïments

Joan Martínez Cabrero

Pedro Tudela

Santi Prat

____________

 Última actualització: 29/06/2024