Va ser el 24 de març de 1957 quan es crea una junta gestora amb Miquel Bieto Fortuny al capdavant que, per discrepàncies internes, va encapçalar el moviment i va decidir separar-se i fundar una nova penya. Així, doncs, ell seria el primer president de la nova entitat, i l'acompanyarien Wilfredo La Rosa com a vicepresident; Antonio Correa, secretari; José Mercader, tresorer; i Pedro Cebrián, vocal.
Aquesta nova ambaixada començaria a treballar a l'Horchatería Valenciana, al número 1 del carrer d'Aribau. Però aviat va canviar de domicili. De fet, va celebrar la inauguració oficial de les seves activitats i la seva seu social (situada al número 81 del carrer Major de Gràcia de Barcelona) el 23 de febrer de 1958.
La penya va tenir una vida curta, però, tot i això, va arribar a tenir més de dos-cents associats i un equip de futbol que competia en categoria d'aficionat.Entre els seus actes més destacats, cal ressaltar un sopar d'homenatge al perico Julián Arcas, celebrat el 30 d'abril de 1958 al seu local social, i el fet que, per assegurar la seva continuïtat històrica, la penya va assumir transitòriament la secció de beisbol del RCD Espanyol degut a la difícil situació econòmica que travessava.
El 1959 també va celebrar diverses conferències a la seva seu social, amb il·lustres protagonistes i ponents com el president del RCD Espanyol Federico Marimón i l'entrenador perico Marcel Domingo, o un altre homenatge, en aquest cas al blanc-i-blau Agustín Faura.El 17 de setembre de 1959, El Mundo Deportivo anunciava que la Peña Deportiva Manigua havia constituït la seva primera Delegació en la barriada de Verdún, con domicilio en el Casino de Propietarios de la mencionada barriada.
Amb la fundació de la Peña Deportiva Manigua s'utilitza per primer cop el terme "manigua" com a nom d'una ambaixada perica. Manigua, tal com ens explica en Jordi Llopis al seu llibre GPE Manigua. El reforç d'un sentiment, és com s'anomena la malesa a l'illa del Carib. El nom de "la Manigua", al camp de Sarrià, el va inventar el setmanari humorístic El Xut, als anys vint. La frondosa vegetació, amb palmeres, que envoltava el camp recordava la malesa cubana.
Tres anys més tard de la seva fundació, la Peña Deportiva Manigua signa les paus amb la Peña Deportiva Españolista i decideixen que és hora de tornar a unir forces. El 21 de maig de 1960 es fusionen tots dues penyes i adquireixen el nom de Gran Penya Espanyolista Manigua. Els integrants d'ambdues penyes van decidir conservar, amb la fusió, el nom de totes dues entitats.
Dades de la penya
Data de fundació: 24 de març de 1957
Data d'inauguració: 23 de febrer de 1958
Localització: Barri de Gràcia, Barcelona
Presidents: Miquel Bieto Fortuny (1957-1959), Laureano Muñoz Campos (1959-1960)
Seus socials: Horchatería Valenciana (C/ Aribau, 1), carrer Major de Gràcia, 81
Esdeveniments i efemèrides: Acte d'inauguració, equip de futbol, continuïtat secció de beisbol del RCD Espanyol, conferències i homenatges.
____________
Bibliografia
Diario de Barcelona. 31 de març de 1957, 11 de febrer i 14 de febrer de 1958.
El Mundo Deportivo. 26 de març, 11 d'abril i 17 de setembre de 1959.
El Noticiero Universal. 13 de febrero, 24 d'abril i 16 de maig de 1958, 15 de desembre de 1959.
GPE Manigua. Història. URL: http://www.gpemanigua.com/Historia.htm [Última consulta: 6 de juny de 2024]
Hoja del lunes. 21 d'abril de 1958
Llopis, Jordi (2010), GPE Manigua, el reforç d'un sentiment. Barcelona. Editorial 23 perico.
____________
Agraïments
Daniel Bosch Pascual
Santi Prat Gual
____________
Última actualització: 17/10/2024
Publicar un comentario