jueves, 23 de mayo de 2024

Granollers (Delegació PBB Central)

0 comentarios
 

La capital de la comarca del Vallès Oriental ha tingut diverses representacions penyístiques al llarg del anys. Per parlar de la primera ens hem de remuntar a l'any 1954, quan neix la Delegació de la Penya Blanc-i-Blava Central a Granollers.

Aquesta ambaixada, que respon a la número 8 (tot i que en algun document se la refereix com la número 7) de les Delegacions de la llavors encara Peña Blanquiazul, s'inaugura els dies 3 i 4 de juliol de 1954, amb Joan Besson Amigó com a president. El programa d'actes es compon de diversos partits de bàsquet i handbol dissabte 3, i un diumenge 4 amb l'acte de benedicció de la bandera i de la seu social (situat al Bar Girona), un partit de futbol entre l'Espanyol i una Selecció Local i, per acabar, un Vino de Honor al local social. Destaca l'assistència d'il·lustres jugadors pericos, com Julián Arcas.

Segons documentació de la Penya Blanc-i-Blava Central, la Delegació de Granollers causaria baixa l'1 de gener de 1957, juntament amb cinc Delegacions més: Blanes, Figueres, Mataró, Navàs i Premià de Mar. Així, doncs, tal com acredita aquest document, la Delegació de Granollers estaria activa de forma oficial encara no tres anys. Ara bé, tot i aquesta constatació, no es pot assegurar que la penya no continués la seva labor social més enllà d'aquesta data. De fet, Joan Besson i Blaya, fill del president Joan Besson Amigó, així ho testimonia quan ens fa saber que "recordo que jo tenia 4 o 5 anys, és a dir, parlem de 1961 o 1962. Agafàvem l'autocar de la penya a Granollers. La colla paràvem en un bar a l'antiga carretera de Sant Andreu a fer un cafè i moltes vegades, sobretot quan es guanyava, també a la tornada per celebrar-ho amb cerveses Skoll, de llauna, llavors tota una novetat". Per tant, tot i ja no estar vinculada a la Penya Blanc-i-Blava Central, tot fa pensar que l'entitat granollerina va continuar la seva tasca diversos anys més, encara que fos amb un altre status.

Un cop cau la seva activitat, l'Espanyol no tindria ja penya a Granollers fins 1975, amb la fundació, tot i que més que efímera, d'una nova Delegació.


Dades de la penya

Data d'inauguració: 4 de juliol de 1954

Localització: Granollers (Barcelona)


Presidents: Joan Besson Amigó (1954-?)

Seus socials: Bar Girona (C/ Rech)

Esdeveniments i efemèrides: Acte inaugural

____________

Bibliografia

El Españolista, Boletín informativo de la Peña Blanquiazul. Número 12. 1 de desembre de 1954.

Fons documental privat de Daniel Pérez Massó.

Fons documental privat de la família Besson i Blaya.

Fons documental de la Penya Blanc-i-Blava Central.

Fons documental de la Federació Catalana de Penyes del RCD Espanyol de Barcelona.

Hoja del Lunes. 5 de juliol de 1954. 

La Vanguardia Española. 6 de juliol de 1954. 

Peña Blanquiazul. Granollers. Inauguración. Programa de Festejos.

____________

Agraïments

Joan Besson i Blaya

Santi Prat Gual

____________

 Última actualització: 23/04/2024