jueves, 16 de mayo de 2024

Gràcia (Delegació PBB Central)

0 comentarios
 

La Delegació de la Penya Blanc-i-Blava Central a Gràcia, que correspon a la número 4, s'anomena per primer cop als llibres d'actes de la penya mare el 18 de gener de 1954.

Tot i que no va ser constituïda formalment fins al 15 de maig de 1954, la Delegació treballa de valent els mesos abans, tal com consta als números 6, 7 i 8 d'El Españolista, el butlletí mensual que editava la llavors encara Peña Blanquiazul. Segons els butlletins citats, al març tenien en procés de formació seccions de futbol, atletisme i bàsquet; a l'abril ja havien començat els assajos de l'obra de teatre "La educación de los padres", que es representaria en la inauguració de l'ambaixada, i estaven encarrilades la cursa Primera Vuelta a Gracia i el Primer Torneo de Ajedrez de la Delegació. Anunciaven, a més, que el seu local social era el Bar Victoria, al número 14 del carrer Major de Gràcia. Ja al butlletí de maig instauren el número 8 del carrer de Sant Joaquim com a local social de l'entitat i anuncien la composició de la junta directiva de l'entitat, que presidiria José Luis Rubio.

El Diario de Barcelona del 7 d'agost de 1954, però, anuncia que la penya desde primero del mes en curso ha trasladado su domicilio social al local "Hogar del Productor de Gracia", sito en la calle Travesía de San Antonio, 12, disponiendo de una magnífica sala-teatro, salón de billares, salas de ping-pong, ajedrez, tresillo, etc.

Al setembre va començar el 2n Torneig d'Escacs, i durant el mes d'octubre, la Delegació de Gràcia va assistir a les inauguracions de les Delegacions de Blanes i d'Arenys de Mar, es van lliurar els premis de les primeres 24h de Ping-pong, i la secció teatral de la penya era molt fructífera: pel 9 d'octubre preparava obra, i per l'11 presentaven "Que le ahorquen a usted!". A tot això li hem de sumar l'anunci que havien quedat cobertes les 34 places de l'autocar que viatjaria el 27 de març següent a València.

Gràcies al número 14 d'El Españolista, de febrer de 1955, sabem més de la hiperactivitat de la secció teatral de la Delegació, amb la posada en escena de "Madre alegría", "En Jan de les calces curtes" i "Quién me compra un lío"; els actors farien gira actuant a Vallirana, Mataró i Arenys. A més, la secció de ping-pong començaria el Campionat de Catalunya en quarta categoria.

Però tot i que tot semblava que rutllava a la perfecció, integrants de la Delegació no estaven d'acord amb el fet que un directiu del RCD Espanyol, el Sr. Armillas, fos el president de la Penya Blanc-i-Blava Central. Aquests integrants volien fer una nota pública de queixa per la mala gestió del club, però el fet que el Sr. Armillas fos membre de la junta del club va fer que no prosperés la iniciativa. En adonar-se que no tindrien mai cap capacitat crítica, els components d'aquesta delegació van decidir marxar-ne, van prendre l'acord de desvincular-se de la Central i independitzar-se oficialment, tal com ens indica Jordi Llopis, autor de l'obra GPE Manigua, el reforç d'un sentiment

Així doncs, la Delegació de la Penya Blanc-i-Blava Central a Gràcia desapareix encara no un any després de néixer, i el 6 de maig de 1955 es presenten els estatuts al Govern Civil per a la constitució d'una nova penya independent sota la denominació de Peña Deportiva Españolista. Seria la continuació de la Delegació de Gràcia.

 

Dades de la penya

Data d'inauguració: 15 de maig de 1954

Localització: Barri de Gràcia, Barcelona


Presidents: José Luis Rubio (1954-1955)

Seus socials: Bar Victoria (Major de Gràcia, 14), Carrer de Sant Joaquim núm. 8, Hogar del Productor de Gracia (Travesía de Sant Antoni, 12)

Esdeveniments i efemèrides: Acte d'inauguració, obres teatrals, secció de ping-pong, secció d'escacs.

____________

Bibliografia

Diario de Barcelona. 7 d'agost de 1954.

El Españolista, Boletín informativo de la Peña Blanquiazul. Números 6, 7, 8, 9, 10 i 14.

GPE Manigua. Història. URL: http://www.gpemanigua.com/Historia.htm [Última consulta: 16 de maig de 2024]

La Vanguardia Española. 12 de febrer, 15 de maig, 13 de juny, 17 de juny, 9 de juliol, 6 d'agost, 16 de setembre i 15 de desembre de 1954; 13 de febrer, 15 de febrer i 20 de febrer de 1955.

Llopis, Jordi (2010), GPE Manigua, el reforç d'un sentiment. Barcelona. Editorial 23 perico.

____________

Agraïments

Daniel Bosch Pascual

Santi Prat Gual

____________

Última actualització: 16/09/2024