Amb aquestes primeres línies començo a fer públic un projecte que fa ja diversos anys que arrossego. Un projecte d'aquells que ja no recordes ben bé quan vas començar a desenvolupar, d'aquells que de mica en mica, sigilosament, et va captivant, i en el qual et vas submergint fins al punt de sentir-te, sense saber ni com, amb la necessitat de més i més.
A Les Penyes de l'Espanyol he volgut recollir la història de totes i cadascuna de les ambaixades que ha tingut el nostre club al llarg dels anys. Conèixer quantes i quines penyes ha tingut l'Espanyol, què els ha portat a fundar-se, com han evolucionat, el seu tarannà i la seva manera de treballar, què han fet pel club i per la societat... En definitiva, pregonar la importància de la seva existència.
Per començar, podeu trobar la llista completa de les penyes que, a dia d'avui, tenim constància que han estat oficialment ambaixades del club. És només una llista, ordenada alfabèticament, però ja ens està dient que l'Espanyol ha comptat amb més de 400 penyes des dels anys 20 del segle passat. Aquesta llista, com és obvi, s'anirà actualitzant a mesura que coneguem l'existència d'altres possibles penyes que ens quedin encara per descobrir.
Periòdicament, s'anirà publicant la història de cadascuna de les penyes. Unes biografies el més completes possible, documentades amb la màxima rigorositat i, sempre que es pugui, il·lustrades, que serveixin perquè tots tinguem la possibilitat de conèixer la vida que hi ha darrere del nom d'una ambaixada. Val a dir que aquest projecte es troba en vies de desenvolupament, així que si tens informació que no s'exposa, i creus que pot ser de l'interès públic, no dubtis a posar-te en contacte a través de penyesespanyol@gmail.com.
Un altre dia, ja més endavant, parlarem de la metodologia, les formes d'estudi i documentació, el com, el perquè, o quelcom tan senzill però a la vegada tan complicat de definir: què és una penya de l'Espanyol?
No vull acabar aquestes primeres línies de Les Penyes de l'Espanyol sense tenir esment de tota una sèrie de pericos i periques que, segurament sense adonar-se'n, m'han empès involuntàriament a iniciar aquest projecte.
Als presidents de la FCPE Alberto Ariza, que va ser el primer que va confiar en mi per formar part de la Federació de Penyes; Alfred Puig i Araceli Pérez, gràcies a qui vaig aprendre a entendre el funcionament real de les penyes; i Ton Roig, que em va donar plena llibertat per a remoure arxius i documentar-me al màxim. A David González i Javier Robles, per donar-me un cop de mà sempre que la recerca històrica ho requereix. A tots els qui a dia d'avui ja han aportat el seu granet de sorra a la iniciativa, com en Joan Besson, en Frederic Tost, en Gabriel Martínez, en Dani Bosch, el Víctor Garcia o en José Fernando Mota. I a en Santi Prat, amb qui he compartit anys a la FCPE i m'ha ajudat de forma inestimable a capbussar-nos plegats en aquest apassionant món que conformen Les Penyes de l'Espanyol.
Visca les penyes i visca l'Espanyol.
Publicar un comentario